min
12 aug 2024

Alles wat je moet weten over de kleine geschenkenregeling en belastingvrij schenken aan personeel

In dit blog leggen we uit hoe de kleine geschenkenregeling binnen de werkkostenregeling (WKR) werkt en wat je belastingvrij kunt schenken aan je personeel.

Alles wat je moet weten over de kleine geschenkenregeling en belastingvrij schenken aan personeel

Als werkgever wil je je waardering voor je medewerkers graag tonen door middel van geschenken. Maar hoe zorg je ervoor dat deze blijk van waardering ook fiscaal aantrekkelijk blijft? In deze blog leggen we uit hoe de kleine geschenkenregeling binnen de werkkostenregeling (WKR) werkt en wat je belastingvrij kunt schenken aan je personeel. We bespreken ook de belangrijke nuances zoals wat te doen als er geen sprake is van een werkgever-werknemersrelatie.

Wat is de kleine geschenkenregeling?

De kleine geschenkenregeling is een onderdeel van de WKR die het mogelijk maakt om als werkgever onder bepaalde voorwaarden geschenken belastingvrij te geven aan je personeel. Deze regeling is bijzonder handig voor het geven van kleine attenties, zoals een verjaardagscadeau, een kerstpakket of een jubileumgeschenk.

Om gebruik te maken van de kleine geschenkenregeling moet het cadeau voor personeel voldoen aan het zogenaamde “gebruikelijkheidscriterium”. Dit houdt in dat het geschenk niet meer dan € 25 mag kosten en incidenteel van aard moet zijn. Daarnaast is het belangrijk dat het geschenk geen geld of een geld-voucher betreft. Het moet echt om een fysiek cadeau gaan dat past binnen de normale bedrijfsvoering en dat geen beloning voor werkprestaties is.

WKR cadeau personeel en afscheidscadeau WKR

Binnen de WKR is er ruimte om je personeel niet alleen kleine, maar ook wat grotere geschenken te geven. Het totale budget voor vergoedingen en verstrekkingen onder de WKR is 1,7% van de eerste € 400.000 van de totale loonsom van je onderneming en 1,2% over het meerdere. Dit budget kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor een afscheidscadeau of een jubileumgeschenk, mits dit redelijk en passend is binnen je bedrijfscultuur.

Het leukste (belastingvrije) geschenk voor personeel

Met Keuze Kado kiest elke medewerker zelf z’n favoriete geschenk uit een gepersonaliseerde webshop met meer dan 1500 cadeaus, cadeaukaarten, belevenissen en meer. Inclusief gratis gepersonaliseerde geschenkverpakking.

Wat mag ik belastingvrij schenken aan personeel?

Naast de kleine geschenkenregeling biedt de WKR je de flexibiliteit om diverse geschenken belastingvrij aan je personeel te schenken. Dit kunnen zowel fysieke cadeaus zijn als bepaalde niet-cash voordelen.

Cadeau personeel belastingvrij en WKR geschenken personeel

Je kunt bijvoorbeeld denken aan het schenken van een fiets voor het woon-werkverkeer, een bedrijfsfitnessabonnement of een vergoeding voor de aanschaf van een smartphone, die dan wel zakelijk gebruikt moet worden. Al deze geschenken en vergoedingen tellen mee voor je vrije ruimte binnen de WKR.

Het is ook mogelijk om grotere geschenken te geven, zoals een laptop of een tablet, mits deze apparaten voor meer dan 90% zakelijk worden gebruikt. Zolang de kosten van deze geschenken binnen je vrije ruimte van de WKR blijven, zijn ze belastingvrij voor zowel de werkgever als de werknemer.

Geen werkgever-werknemersrelatie

Er zijn situaties waarbij er geen sprake is van een directe werkgever-werknemersrelatie, zoals bij freelancers of zzp’ers. In deze gevallen kun je niet de WKR gebruiken voor het belastingvrij verstrekken van geschenken. Echter, je kunt wel een relatiegeschenk geven, dat onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar is van de belasting. De grens voor het aftrekken van deze geschenken ligt vaak bij een waarde van rond de € 50.

Het is belangrijk om goed bij te houden wat er binnen en buiten de WKR wordt vergoed om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van de mogelijkheden die de regeling biedt en om naheffingen te voorkomen.

De leukste waardering voor je collega's

Vind je het lastig om je waardering te tonen met een cadeau dat voor iedereen persoonlijk aanvoelt en gegarandeerd in de smaak valt? Kies dan voor Keuze Kado. Dan geef je een giftcard die toegang geeft tot een gepersonaliseerde webshop met ruim 1500 cadeaus, cadeaukaarten, belevenissen en meer. Voor ieder wat wils dus. Zo weet je zeker dat het cadeau altijd in de smaak zal vallen. Bovendien spreekt het aandacht en waardering uit door de gratis gepersonaliseerde verpakking en webshop met eigen boodschap in de huisstijl van het bedrijf. Niet alleen een leuk als bedankje of als verjaardagscadeau, maar ook met Kerst, het vieren van jubilea en meer .

Bovendien zijn Keuze Kado cadeaubonnen vrijgesteld van BTW! Lees meer erover in dit blog.

https://i0.wp.com/sterkado.nl/wp-content/uploads/2024/08/Kleine_geschenkregeling_wkr_voorbeeld_keuze_kado_webshop_op_pc.jpg?fit=590%2C442&ssl=1

Tot slot

Door als werkgever goed op de hoogte te zijn van deze fiscale regels, kun je op een effectieve manier waardering tonen aan je medewerkers zonder dat dit leidt tot onnodige extra belastingen. Het zorgt niet alleen voor tevreden werknemers, maar ook voor een gezonde bedrijfsvoering.

Kunnen wij je helpen?

Heb je een vraag, of wil je even van gedachten wisselen?

Neem contact op met een van onze accountmanagers, we helpen je graag!

Contact