min
12 aug 2024

Cadeaus van werkgever aan werknemer: een praktische gids

In dit blog bespreken we niet alleen wat je kunt schenken, maar ook de voorwaarden die hieraan verbonden zijn en hoe dit fiscaal geregeld wordt via de werkkostenregeling (WKR).

Cadeaus van werkgever aan werknemer: een praktische gids

Het geven van een cadeau door een werkgever aan een werknemer is meer dan een simpele blijk van waardering. Deze gebaren kunnen helpen om een positieve bedrijfscultuur te bevorderen, de motivatie te verhogen en de band tussen werkgever en werknemer te versterken. In dit blog bespreken we niet alleen wat je kunt schenken, maar ook de voorwaarden die hieraan verbonden zijn en hoe dit fiscaal geregeld wordt via de werkkostenregeling (WKR).

Wat kan je schenken als werkgever aan je werknemer?

Erkenning en waardering zijn fundamenten voor het opbouwen van een betrokken en gemotiveerd team. Wanneer medewerkers voelen dat hun inspanningen erkend worden, verhoogt dit hun motivatie en betrokkenheid bij hun werk. Dit leidt tot een hogere productiviteit en kan zelfs de algehele tevredenheid binnen de werkomgeving verbeteren. Studies tonen aan dat een direct verband bestaat tussen hoe gewaardeerd medewerkers zich voelen en hun bereidheid om extra inspanning te leveren voor het bedrijf.

Als werkgever heb je tal van opties als het gaat om het kiezen van het perfecte cadeau voor je werknemers. Hieronder volgen enkele populaire en overkoepelende categorieën van geschenken die je kunt overwegen:

Kerstpakketten

Kerstpakketten zijn een traditionele keuze die vaak zeer gewaardeerd wordt. Deze pakketten kunnen gevuld worden met een verscheidenheid aan producten, van luxe etenswaren tot handige gadgets voor thuis of op kantoor. Het personaliseren van kerstpakketten op basis van de interesses van je team kan het geschenk nog waardevoller maken.

Cadeaubonnen

Cadeaubonnen zijn enorm veelzijdig en een uitstekende keuze voor werknemersgeschenken omdat ze werknemers de vrijheid geven om zelf iets uit te kiezen dat zij waarderen. Of het nu gaat om bonnen voor een boekhandel, een online platform of een lokaal restaurant, de mogelijkheden zijn bijna eindeloos. Zorg ervoor dat je kiest voor bonnen die breed toegankelijk zijn en waar iedereen iets aan heeft.

De ultieme cadeaubon voor je werknemers

Met Keuze Kado kiest elke medewerker zelf z’n favoriete cadeau uit een gepersonaliseerde webshop met meer dan 1500 cadeaus, cadeaukaarten, belevenissen en meer. Inclusief gratis gepersonaliseerde geschenkverpakking.

Praktische manieren om waardering te tonen aan medewerkers

Jubileumgeschenken

Voor werknemers die een mijlpaal bereiken binnen het bedrijf, zoals een werkjubileum, zijn speciale geschenken een prachtige manier om hun toewijding en harde werk te erkennen. Denk aan een gegraveerde pen, een speciaal kunstwerk of een ander gepersonaliseerd item dat de werknemer kan bewaren als herinnering aan hun prestaties.

Technologische Gadgets

In een tijdperk waarin technologie centraal staat, zijn gadgets zoals tablets, slimme horloges of kwalitatief goede koptelefoons populaire geschenken die zowel nuttig als trendy zijn. Deze geschenken zijn vooral geschikt voor werknemers die vaak gebruik maken van technologie in hun dagelijkse werkzaamheden.

Gezondheid en Welzijn

Gezien de groeiende focus op welzijn binnen bedrijven, kunnen geschenken die gericht zijn op gezondheid en persoonlijke verzorging bijzonder doordacht zijn. Denk aan abonnementen voor een sportschool, massagebonnen of pakketten met gezonde snacks en supplementen. Deze geschenken tonen aan dat je als werkgever niet alleen investeert in de professionele, maar ook in de persoonlijke gezondheid van je werknemers.

Ervaringsgeschenken

Ervaringen kunnen een blijvende indruk achterlaten, meer dan materiële items. Een workshop, een teamuitje, een diner in een bijzonder restaurant of tickets voor een evenement zijn allemaal geweldige manieren om waardering te tonen en tegelijkertijd de teamgeest te bevorderen.

https://i0.wp.com/sterkado.nl/wp-content/uploads/2024/05/Cadeau_werkgever_aan_werknemer_workshop_met_collegas.jpg?fit=590%2C442&ssl=1

Voorwaarden voor een Persoonlijke Relatie

Een geschenk van de werkgever aan de werknemer doet meer dan alleen materiële waarde overbrengen. Het is een middel om waardering uit te spreken en kan bijdragen aan het bouwen van een persoonlijke relatie. Om dit effectief te doen, is het belangrijk dat de werkgever rekening houdt met enkele voorwaarden:

  1. Ken je werknemers: begrijp wat je werknemers belangrijk vinden, wat hun hobby’s zijn en wat hen motiveert. Deze kennis maakt het mogelijk om een meer gepersonaliseerd en betekenisvol cadeau te kiezen.
  2. Wees inclusief: zorg ervoor dat de geschenken geen werknemers uitsluiten op basis van hun achtergrond, geloofsovertuiging of persoonlijke voorkeuren. Het is belangrijk dat iedereen zich gewaardeerd voelt.
  3. Timing is cruciaal: de timing van een geschenk kan veel impact hebben. Een geschenk geven tijdens een persoonlijk of professioneel hoogtepunt van een werknemer, zoals een promotie of een belangrijke mijlpaal, kan de waardering nog meer kracht bijzetten.

De Werkkostenregeling (WKR) Uitgelegd

De werkkostenregeling (WKR) is een regeling die het voor werkgevers mogelijk maakt om onbelaste vergoedingen aan werknemers te geven. Dit is inclusief geschenken. Volgens de WKR mag tot een bepaald percentage van de totale fiscale loonsom (de ‘vrije ruimte’) gebruikt worden voor onbelaste vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers. Denk aan bijvoorbeeld bloemen, kerstpakketten, bedrijfsuitjes en meer. In 2023 is dit percentage bijvoorbeeld 1,7% voor de eerste € 400.000 van de loonsom en 1,18% over het meerdere. Binnen deze vrije ruimte kunnen werkgevers kiezen hoe zij dit budget willen besteden. Geschenken die als ‘gebruikelijk’ worden beschouwd vallen hier ook onder. Het is belangrijk voor werkgevers om de regels omtrent de WKR goed te begrijpen om optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden die het biedt en tegelijkertijd compliant te blijven met de fiscale regelgeving.

De leukste waardering voor je werknemers

Vind je het lastig om je waardering te tonen met een cadeau dat voor iedereen persoonlijk aanvoelt en gegarandeerd in de smaak valt? Kies dan voor Keuze Kado. Dan geef je een giftcard die toegang geeft tot een gepersonaliseerde webshop met ruim 1500 cadeaus, cadeaukaarten, belevenissen en meer. Voor ieder wat wils dus. Zo weet je zeker dat het cadeau altijd in de smaak zal vallen. Bovendien spreekt het aandacht en waardering uit door de gratis gepersonaliseerde verpakking en webshop met eigen boodschap in de huisstijl van het bedrijf. Niet alleen een leuk als bedankje of als verjaardagscadeau, maar ook met Kerst, het vieren van jubilea en meer .

Bovendien zijn Keuze Kado cadeaubonnen vrijgesteld van BTW! Lees meer erover in dit blog.

https://i0.wp.com/sterkado.nl/wp-content/uploads/2024/05/Cadeau_werkgever_aan_werknemer_voorbeeld_keuze_kado_webshop.jpg?fit=590%2C442&ssl=1

Tot slot

Een goed doordacht geschenk van een werkgever kan een krachtige boodschap van waardering naar werknemers sturen. Het is echter essentieel om de persoonlijke voorkeuren van de ontvanger in gedachten te houden en rekening te houden met de fiscale regelgeving via de WKR. Door zorgvuldig de juiste geschenken te kiezen en op het juiste moment te geven, kunnen werkgevers niet alleen hun werknemers blij maken, maar ook een positieve en inclusieve bedrijfscultuur bevorderen. Het geven van een schenking van werkgever aan werknemer is daarmee een strategische beslissing die weloverwogen en met zorg uitgevoerd moet worden.

Kunnen wij je helpen?

Heb je een vraag, of wil je even van gedachten wisselen?

Neem contact op met een van onze accountmanagers, we helpen je graag!

Contact