min
12 aug 2024

Vallen cadeaubonnen voor personeel onder de WKR?

Dit blog legt uit hoe cadeaubonnen onder de WKR vallen en wat dit betekent voor zowel werkgevers als werknemers.

Vallen cadeaubonnen voor personeel onder de WKR?

Cadeaubonnen staan bekend als een blijk van waardering en zijn enorm populair binnen vele organisaties. Maar hoe zit het met de fiscale implicaties van deze geschenken? Binnen de werkkostenregeling (WKR) biedt de Nederlandse belastingwetgeving specifieke voordelen voor het geven van cadeaubonnen aan werknemers. Dit blog legt uit hoe cadeaubonnen onder de WKR vallen en wat dit betekent voor zowel werkgevers als werknemers.

Valt het schenken van cadeaubonnen aan werknemers binnen de vrije ruimte?

De werkkostenregeling (WKR) is een regeling die werkgevers toestaat om onbelaste vergoedingen aan hun werknemers te verstrekken. Dit valt onder een zogenaamde ‘vrije ruimte’, een bepaald percentage van de totale fiscale loonsom van alle medewerkers samen. Binnen deze ruimte kunnen diverse vergoedingen, waaronder cadeaubonnen, onbelast worden gegeven.

Cadeaubonnen worden beschouwd als loon in natura, maar ze kunnen onbelast worden verstrekt zolang de totale waarde binnen de limiet van de vrije ruimte blijft. Het is cruciaal voor werkgevers om deze uitgaven zorgvuldig te monitoren, zodat de vrije ruimte niet wordt overschreden, om te voorkomen dat zij een eindheffing van 80% over het meerdere moeten betalen.

Wist je dat ook bloemen onder de WKR vallen?

https://i0.wp.com/sterkado.nl/wp-content/uploads/2024/08/Cadeaubon_wkr_vrouw_achter_pc_met_cadeaubon.jpg?fit=590%2C442&ssl=1

Wat maakt cadeaukaarten zo populair?

De populariteit van cadeaubonnen kan worden toegeschreven aan hun flexibiliteit en het gemak voor zowel de gever als de ontvanger. Medewerkers waarderen de vrijheid om zelf te kunnen kiezen waaraan zij hun cadeaubon besteden, wat deze vorm van waardering zeer persoonlijk en waardevol maakt.

Daarnaast vereenvoudigen cadeaubonnen het proces van het geven van geschenken. Ze zijn makkelijk te distribueren, beheren en registreren, wat ze een favoriet maakt onder HR-afdelingen. De mogelijkheid om cadeaubonnen te personaliseren draagt verder bij aan het gevoel van persoonlijke waardering.

Van winkelplezier tot avontuur: voor ieder een geschikte cadeaubon

Om de diversiteit en aantrekkelijkheid van cadeaubonnen te illustreren, hier zijn enkele populaire categorieën die vaak worden gekozen door werkgevers:

Retail cadeaubonnen

Deze bonnen kunnen bij specifieke winkels of winkelketens worden ingewisseld, variërend van kledingzaken tot elektronicawinkels, wat ze ideaal maakt voor werknemers om zelf een gewenst product uit te kiezen.

Horeca cadeaubonnen

Van dinerbonnen tot bonnen voor een koffiezaak, deze categorie biedt werknemers de kans om te genieten van een maaltijd of een drankje, al dan niet met gezelschap.

Ervaringsbonnen

Deze cadeaubonnen kunnen worden ingezet voor een breed scala aan activiteiten, zoals spa-behandelingen, theaterbezoeken of zelfs avontuurlijke activiteiten zoals bungeejumpen, waardoor werknemers een onvergetelijke ervaring kunnen beleven.

Online platform bonnen

Met de toenemende digitalisering zijn ook cadeaubonnen voor online platforms populair, zoals voor het downloaden van muziek, het streamen van films of het kopen van boeken en andere media.

De meest veelzijdige cadeaubon voor personeel

Met Keuze Kado kiest elke medewerker zelf z’n favoriete cadeau uit een gepersonaliseerde webshop met meer dan 1500 cadeaus, cadeaukaarten, belevenissen en meer. Inclusief gratis gepersonaliseerde geschenkverpakking.

De administratieve afhandeling met de Belastingdienst

Voor werkgevers is het belangrijk om nauwkeurig bij te houden hoeveel zij uitgeven aan cadeaubonnen, aangezien deze kosten onderdeel zijn van de berekening van de vrije ruimte binnen de WKR. Een correcte administratie helpt bij het vermijden van mogelijke belastingheffingen over het bedrag dat de vrije ruimte overschrijdt.

De cadeaubon die altijd in de smaak valt

Vind je het lastig om je waardering te tonen met een cadeau dat voor iedereen persoonlijk aanvoelt en gegarandeerd in de smaak valt? Kies dan voor Keuze Kado; een onbeperkt geldige cadeaubon die toegang geeft tot een gepersonaliseerde webshop met ruim 1500 cadeaus, cadeaukaarten, belevenissen en meer. Voor ieder wat wils dus. Zo weet je zeker dat het cadeau altijd in de smaak zal vallen. Bovendien spreekt het aandacht en waardering uit door de gratis gepersonaliseerde verpakking en webshop met eigen boodschap in de huisstijl van het bedrijf. Niet alleen een leuk als bedankje, als verjaardagscadeau, maar ook met Kerst, het vieren van jubilea en meer.

Bovendien zijn Keuze Kado cadeaubonnen vrijgesteld van BTW! Lees meer erover in dit blog.

https://i0.wp.com/sterkado.nl/wp-content/uploads/2024/08/Cadeaubon_wkr_voorbeeld_keuze_kado_webshop_op_pc.jpg?fit=590%2C442&ssl=1

Tot slot

Het afscheid van een collega die met pensioen gaat, is een belangrijk moment dat zorgvuldigheid en attentie vereist. Of het nu door een persoonlijke brief, een doordacht cadeau, of een inspirerende speech is, het is essentieel om je waardering te tonen voor hun jarenlange inzet en toewijding. Dit blog biedt niet alleen praktische tips en ideeën maar benadrukt ook het belang van het erkennen van zowel de professionele als persoonlijke bijdragen van de collega. Hierdoor zorg je voor een afscheid dat zowel gedenkwaardig als betekenisvol is.

Kunnen wij je helpen?

Heb je een vraag, of wil je even van gedachten wisselen?

Neem contact op met een van onze accountmanagers, we helpen je graag!

Contact