min
04 jun 2021

Het belonen van je thuiswerkende collega’s

Het belonen van je thuiswerkende collega’s

Al sinds maart 2020 zijn veel mensen thuis aan het werk. Dit was wennen, zeker ook omdat de scholen dicht, open en weer dicht gingen. Met zijn allen op een kluitje binnen zitten en werken of studeren is niet altijd makkelijk. Daarom is de rol van werkgever hierin belangrijk. Laat jij zien aan je medewerkers dat je waardeert wat zij doen? En weet jij de effecten van een beloning? In deze blog gaan we hier verder op in.

Waarom je thuiswerkende medewerkers belonen?

Thuiswerken vraagt om flexibiliteit en vertrouwen. Twee belangrijke dingen die je op werk (zeker op kantoor) minder hebt, omdat je elkaar dan elke dag ziet. Daarnaast komt werk en privé nu samen in een huis. Sommige medewerkers hebben kinderen die niet naar school kunnen en ook niet naar de oppas. Het zijn lastige zaken om te combineren. Ook kunnen medewerkers last krijgen van neerslachtige gevoelens, omdat we in de lockdown nergens heen kunnen en de vrije tijd niet kunnen besteden zoals we dat zouden willen.

Als werkgever heb je de taak om in contact te blijven met je medewerkers en hen te laten zien dat je aan hun denkt en ze waardeert. Dit zorgt ervoor dat de band goed blijft, zorgt voor meer vertrouwen en verbetert de werkprestaties.

https://i0.wp.com/sterkado.nl/wp-content/uploads/2021/06/Het-belonen-van-je-thuiswerkende-collegas.jpg?fit=619%2C464&ssl=1

Wat doet een beloning met ons?

Een goede beloning verbetert je productiviteit en je prestaties op werk. Het staat gelijk aan: je doet je werk goed, je hebt het goed gedaan. Op het moment dat je een beloning krijgt, gebeurt er van alles in onze hersenen. Er worden stofjes aangemaakt die zorgen voor een geluksgevoel. Dit gevoel vinden wij fijn en hier willen we meer van ervaren. Daarom stijgt onze productiviteit en de prestaties omdat dat de logische weg is naar dat fijne gevoel.

Een mooi voorbeeld hiervan is een computer game. Wanneer je je best doet en goed speelt, krijg je een beloning in de vorm van een nieuw level. Je bent goed dus mag je door. Zo werkt het op werk ook. Als je goed je best doet en je krijgt daar een beloning voor, ga je beter je best doen om nog meer te krijgen.

Een ander herkenbaar voorbeeld is Sinterklaas. We zeggen tegen kinderen dat alleen de lieve kinderen, die zich dus goed gedragen, beloond worden met een cadeautje. Zo leren we op jong leeftijd al de kracht van beloning.

Natuurlijk is het aan de werkgever of hij/zij het hele team beloond of individueel. Het samen vieren van successen of stil staan bij tegenslagen doet ook iets met ons. Het bij een groep willen horen, ligt in onze natuur. Elkaar helpen en ervoor elkaar zijn hoort daarbij. Het thuiswerken gaat dus eigenlijk tegen onze natuur in en daarom is het belangrijk om in deze tijd je waardering te blijven uiten.

Wat zijn de voordelen van het belonen van je medewerkers?

Even de voordelen van het belonen van je medewerkers op een rijtje:

 • Door een beloning maken je medewerkers een geluksstofje aan
 • Hierdoor voelen ze zich fijn
 • Ze willen dit vaker ervaren dus zorgen ze ervoor dat ze beter hun best doen
 • Wat zorgt voor een betere productiviteit en prestaties
 • Hier heeft het hele bedrijf profijt van
 • Dit is een cirkel die continu door kan gaan

Hoe kun je je medewerkers belonen?

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de best passende beloning. Hierin kwam telkens naar voren dat het belangrijk is om te combineren met menselijke beloningen, zoals een compliment, en een beloning in vorm van cadeaus of geld. Alleen bonussen of een geldbedrag zou niet het volledige geluksgevoel geven. Een complimentje of betrokkenheid is dus ook altijd nodig.

Onze tips:

 • Bedank je medewerkers altijd voor hun inzet, ondanks de resultaten
 • Kies bijzondere momenten waarop je iemand in het zonnetje zet, bijvoorbeeld met een verjaardag of met Kerst
 • Kies dan voor een coronaproof geschenk zoals Keuze Kado
 • Zorg dat je team elkaar ook waardeert en elkaar helpt waar nodig
 • Verras je medewerkers eens spontaan, dit wordt vaak als erg positief ervaren

Belonen maar!

Je weet nu waarom je je medewerkers zou moeten belonen, wat een beloning oplevert en op welke manieren je dit kunt doen. Tijd voor actie… Kies een mooi moment uit en toon je waardering!

Kunnen wij je helpen?

Heb je een vraag, of wil je even van gedachten wisselen?

Neem contact op met een van onze accountmanagers, we helpen je graag!

Contact