min
07 aug 2024

Bloemen geven aan personeel en WKR in 2024: een frisse kijk op werkkostenregeling

In dit blog duiken we diep in de bloemrijke nuances van de WKR en belichten we de fiscale aspecten van het schenken van bloemen aan personeel in 2024.

Bloemen geven aan personeel en WKR in 2024: een frisse kijk op werkkostenregeling

In veel bedrijven is het geven van een boeket bloemen aan medewerkers een geliefde manier om waardering te uiten. Maar hoe zit het precies met de fiscale regels rondom deze geste? Valt het geven van bloemen onder belastbaar loon? En wanneer is een boeketje bloemen belastingvrij onder de werkkostenregeling (WKR)? In dit blog duiken we diep in de bloemrijke nuances van de WKR en belichten we de fiscale aspecten van het schenken van bloemen aan personeel in 2024.

Valt de Schenking van Bloemen Onder Belastbaar Loon?

Het uitdelen van bloemen als klein bedankje aan personeel kan gezien worden als een vorm van loon in natura. Volgens de Nederlandse belastingwetgeving is alle vergoeding en verstrekking aan werknemers in principe belastbaar loon. Echter, de werkkostenregeling (WKR) biedt mogelijkheden om dergelijke giften toch belastingvrij te doen. De crux zit in het correct toepassen van deze regels.

Onder de WKR mag een werkgever tot een bepaald percentage van de totale fiscale loonsom (de ‘vrije ruimte’) besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor zijn werknemers. Indien het totaal van deze verstrekkingen de vrije ruimte overschrijdt, moet de werkgever over het meerdere 80% eindheffing betalen.

Het leukste persoonlijke cadeau kies je zelf

Met Keuze Kado kiest elke medewerker zelf z’n favoriete cadeau uit een enorm assortiment met meer dan 1500 cadeaus, cadeaukaarten, belevenissen en meer. Inclusief gratis gepersonaliseerde geschenkverpakking.

Wanneer is een Boeketje Bloemen Belastingvrij?

Een boeket bloemen kan belastingvrij worden geschonken wanneer dit valt onder de kleinegeschenkenregeling, een onderdeel van de WKR. Voorwaarde is dat de bloemen worden gegeven als blijk van waardering en niet als beloning voor geleverde prestaties. Bovendien moet de waarde redelijk blijven; de fiscale regels stellen dat een geschenk incidenteel moet zijn en een kleine waarde moet hebben. Een algemeen geaccepteerde richtlijn is een waarde van ongeveer €25 per gelegenheid.

Daarnaast kunnen bloemen ook belastingvrij worden gegeven onder speciale omstandigheden, zoals een jubileum, een huwelijk, of ernstige ziekte van de werknemer. In deze gevallen worden de bloemen gezien als attenties die buiten het normale loon vallen en dus vrijgesteld zijn van belasting.

https://i0.wp.com/sterkado.nl/wp-content/uploads/2024/05/Bloemen_wkr_2014_bloemen_thuis_bezorgen_personeel.jpg?fit=668%2C473&ssl=1

De WKR Uitgelegd

De werkkostenregeling, ingevoerd in 2011, is ontworpen om werkgevers meer flexibiliteit te bieden in het belonen en ondersteunen van hun personeel. Onder de WKR kan de werkgever tot een bepaald percentage van de eerste €400.000 van de fiscale loonsom (in 2024 is dit percentage 1.7%) plus 1.18% van de loonsom boven deze grens, gebruiken voor onbelaste vergoedingen en verstrekkingen.

Deze ‘vrije ruimte’ kan worden gebruikt voor allerlei zaken, van kerstpakketten en personeelsfeesten tot dus ook het geven van bloemen. Belangrijk is dat uitgaven die onder deze vrije ruimte vallen, niet aan specifieke voorwaarden hoeven te voldoen zoals dat bij gerichte vrijstellingen wel het geval is. Dit biedt werkgevers de kans om maatwerk te leveren in het belonen van hun personeel.

Het leukste (en belastingvrije) cadeau voor medewerkers

Vind je het lastig om een bedankje uit te kiezen dat voor iedereen persoonlijk aanvoelt en in de smaak valt? Kies dan voor Keuze Kado. Dan geef je een giftcard die toegang geeft tot een gepersonaliseerde webshop met ruim 1500 cadeaus, cadeaukaarten, belevenissen en meer. Voor ieder wat wils dus. Zo weet je zeker dat het cadeau altijd in de smaak zal vallen. En bovendien spreekt het aandacht en waardering uit door de gratis gepersonaliseerde verpakking en webshop met eigen boodschap in de huisstijl van het bedrijf. Niet alleen een leuk cadeau als bedankje, maar ook met Kerst, het vieren van jubilea, verjaardagen en meer.

Bovendien zijn Keuze Kado cadeaubonnen vrijgesteld van BTW! Lees meer erover in dit blog.

https://i0.wp.com/sterkado.nl/wp-content/uploads/2024/05/Bloemen_wkr_2014_voorbeeld_keuze_kado_webshop.jpg?fit=590%2C442&ssl=1

Tot slot

De manier waarop bedrijven hun medewerkers bedanken evolueert aanzienlijk. Gepersonaliseerde bedankjes spelen een centrale rol in het versterken van de band tussen werkgever en werknemer. Door waardering op maat te bieden, kunnen bedrijven niet alleen de betrokkenheid van hun medewerkers vergroten, maar ook een positieve bedrijfscultuur bevorderen en het verloop verminderen. Het is een win-win situatie voor zowel werkgevers als medewerkers, waarbij de menselijke kant van het bedrijfsleven wordt benadrukt.

In de toekomst zal de trend van gepersonaliseerde bedankjes alleen maar toenemen, omdat bedrijven blijven streven naar manieren om hun medewerkers op waardevolle wijze te erkennen en te belonen voor hun harde werk en toewijding. Door in te spelen op de unieke behoeften en voorkeuren van medewerkers, kunnen bedrijven een werkomgeving creëren waarin mensen gedijen en zich gewaardeerd voelen.

Deze evolutie in de bedrijfscultuur onderstreept het belang van een mensgerichte benadering van management en de waarde van continue investeringen in medewerkers. Het is niet alleen een kwestie van erkenning, maar ook van strategische waarde voor het behouden van talent en het stimuleren van groei en innovatie binnen organisaties.

Door de kracht van gepersonaliseerde bedankjes te omarmen, zetten bedrijven een stap in de richting van een meer inclusieve, ondersteunende en succesvolle werkomgeving, waarin medewerkers zich gewaardeerd voelen en met passie hun werk kunnen doen.

Kunnen wij je helpen?

Heb je een vraag, of wil je even van gedachten wisselen?

Neem contact op met een van onze accountmanagers, we helpen je graag!

Contact